Razmišljate o življenju brez očal ali kontaktnih leč? Operacija dioptrije je odlična priložnost, da zaživite polno, neodvisno in svobodno življenje.

Ena izmed tehnik operacije dioptrije je vstavitev znotraj očesne leče EVO Visian ICL, ki je preizkušena in varna operacija. Po naših izkušnjah in literaturi so rezultati po operaciji odlični. Doslej je bilo vstavljenih že več kot 900.000 leč v več kot 60 državah po svetu. Proizvajalec EVO Visian leč zahteva od očesnih kirurgov, da ti opravijo posebno izobraževanje in pridobijo certifikat, ki jim nato omogoča, da vršijo te operacije. Naš očesni kirurg Peter Preskar je to usposabljanje opravil v ZDA. Princip te operacije je, da skozi majhen rez vstavimo EVO Visian ICL lečo v oko in sicer pred vašo naravno lečo. Ohranitev lastne naravne očesne leče še naprej omogoča akomodacijo, torej oster vid pri gledanju na daleč in blizu. Prednost te metode je v tem, da za razliko od laserskih posegov ne odstranimo tkiva roženice za preoblikovanje očesa in je zato poseg lahko reverzibilen, kar pomeni, da lahko oko kasneje z odstranitvijo leče povrnemo v prvotno stanje. S to operacijo se lahko korigira tudi zelo visoke dioptrije (do minus 20 dioptrij), ki se jih z lasersko metodo ne more. Operacija je neboleča in traja 20 minut za eno oko. Okrevanje vida je po operaciji zelo hitro. Proizvajalec EVO Visian leč je ameriško podjetje STAAR Surgical (www.discoverevo.com).

Vstavitev EVO Visian ICL pride v poštev pri:
– odraslih med 21. in 45. let
– kratkovidnosti med -1.0 in -20.0 dioptrij
– astigmatizmu med 0.50 do 6.0 dioptrij
– daljnovidnosti med +1.0 do +10.0 dioptrij
– pacientih, ki imajo stabilno dioptrijo, ki se ni spremenila za več kot 0.50 dioptrije v zadnjem letu, imajo sicer zdrave oči in izpolnjujejo še nekatere anatomske parametre, ki se ugotavljajo na pregledu pred operacijo.

Prednosti vstavitve EVO Visian ICL lečke:
– širok razpon dioptrij, ki jih lahko korigiramo
– najprimernejša metoda za paciente s tankimi roženicami
– varen in neboleč poseg
– odlična kvaliteta vida
– odličen nočni vid
– lečka vsebuje UV zaščito
– hitro okrevanje vida
– poseg ne povzroča sindroma suhega očesa
– reverzibilen poseg

Za razliko od laserske operacije dioptrije pri tej tehniki ohranimo vse naravne strukture očesa. Poseg je torej reverzibilen, kar pomeni, da lahko vstavljeno lečo kadarkoli odstranimo in tako vzpostavimo prvotno stanje.

Operacija poteka ambulanto. Izvaja se v kapljični anesteziji, zato je neboleča. Traja 20 minut za eno oko. Na dan operacije prejmete kapljice za razširitev zenice in nato vam skozi majhen rez v oko vstavimo lečko. Po operaciji oko ni pokrito. Na dan po operaciji je vid zaradi prejetih kapljic še meglen, izboljšanje vida pa se pričakuje že naslednji dan.

Vid je praviloma dober že naslednji dan po operaciji. Po operaciji dajete v oko kapljice po navodilu zdravnika 2-3 tedne. 2 tedna odsvetujemo mencanje očesa, običajne aktivnosti pa so dovoljenje takoj. Vstavljene leče se v očesu ne opazi.