Kaj je periferna degeneracija in raztrganina mrežnice?

Periferna degeneracija mrežnice so spremembe v strukturi mrežnice, ki lahko vodijo do raztrganine mrežnice. Raztrganina mrežnice pa je lahko nevarno stanje, saj lahko vodi do odstopa mrežnice in poslabšanja vida.

Cilj posega je, da z laserskim žarkom naredimo laserske pečate okrog periferne degeneracije in raztrganine mrežnice in s tem pritrdimo mrežnico na podlago. S tem posegom tako zmanjšamo možnost, da bi prišlo do odstopa mrežnice, vendar je kljub pravilno narejenemu laserskemu zdravljenju vseeno možno, da pride do ostopa mrežnice.

Poseg ni boleč, lahko je le blago neprijeten. Dobili boste kapljice za razširitev zenice in kapljično anestezijo. Zdravnik bo k vašemu očesu prislonil kontaktno steklo, skozi katero bo usmeril laserski žarek na mrežnico.

Tveganja so majhna. Lahko pa se pojavi prehodno bleščanje in občutljivost na svetlobo, bliskanje in motnjave pred očesom, blago draženje očesa in prehodno vnetje očesa. Redko se pojavi krvavitev v veznici ali steklovini, oteklina v rumeni pegi in motnje vida.

Po laserskem posegu sami ne smete voziti. Sicer pa posebnih omejitev po posegu ni.