Starostna slabovidnost ali presbyopia (sindrom prekratkih rok) je pojav, do katerega normalno pride po 40. letu starosti, ko se zmanjša akomodacija. To pomeni, da leča v očesu ne more več izostriti slike na bližino. Večina ljudi opazi, da težje preberejo manjše črke in da se pri branju hitreje utrudijo. Lažje berejo, če imajo močno svetlobo in če časopis odmaknejo vstran od sebe. Toda sčasoma roke postanejo prekratke in za ostro sliko na bližnje predmete ali časopis potrebujemo očala.

Za tiste, ki si ne želijo uporabljati očal za branje, pa obstaja možnost trajne odprave starostne daljnovidnosti z vstavitvijo znotrajočesne multifokalne lečke. Te lečke omogočajo trajno odpravo starostne daljnovidnosti in zagotovijo pri več kot 85% pacientov popolno neodvisnost tako od očal za gledanje na daleč, kot tudi od očal za branje. Gre za tehnološko izjemno dovršene leče, katerih optične lastnosti se bistveno razlikujejo od klasičnih monofokalnih leč, ki jih uporabljamo pri standardnih operacijah sive mrene in jih zato s skupnim imenom imenujemo Premium znotrajočesne leče. Sprva so se tovrstne lečke uporabljale le pri pacientih s sivo mreno, ki so želeli, da bi jim operacija omogočila tudi neodvisnost od očal za branje. Zaradi izjemne učinkovitosti so se indikacije za uporabo Premium lečk v zadnjih letih precej razširile in jih sedaj uporabljamo tudi pri pacientih s starostno daljnovidnostjo, ki imajo le starostno spremenjeno naravno očesno lečo ter bi želeli biti neodvisni od očal za branje. Še najbolj primerne so za ljudi, ki imajo poleg starostne slabovidnosti prisotno tudi kratkovidnost ali daljnovidnost, torej rabijo očala za blizu in za daleč.

Za dobro funkcijo vida je potrebno operirati obe očesi, običajno v razmaku 1-2 tednov.

Poseg se vrši ambulanto, v kapljični anesteziji, je neboleč in traja približno 20 minut. V našem centru operacije vrši zdravnik Peter Preskar, specialist oftalmolog, ki je izkušen očesni kirurg in opravi letno približno 1.500 očesnih operacij.