Je vaš vid zamegljen ali neizostren? Se vam zdijo barve blede in neizrazite? Vam očala ne služijo več? Se vam zdi svetloba presvetla in bleščeča? Ponoči slabo vidite in opažate kolobarje okrog luči? Če ste opazili enega ali več teh simptomov, imate morda sivo mreno. Pri nas razumemo vaše težave in vam z veseljem pomagamo. Ali veste, da je operacija sive mrene lahko tudi priložnost, da se za vedno poslovite od očal?

Kaj je siva mrena?

V zdravem očesu je lečka prozorna in opravlja nalogo lomljenja oziroma fokusiranja svetlobnih žarkov. Siva mrena pa ovira prehod svetlobe do očesnega ozadja in tako povzroča motnje v vidu. Lahko pride tudi do spremembe dioptrije ali do pojava dvojnega vida. Edina uspešna metoda zdravljenja sive mrene je operacija. To je ena najpogostejših očesnih operacij in eden najvarnejših in najučinkovitejših kirurških posegov. V našem centru operira sivo mreno zdravnik Peter Preskar, specialist oftalmolog, ki je izkušen očesni kirurg in opravi letno več kot 2.000 očesnih operacij.

Pregled pred operacijo

Očesna operacija je precizen poseg, zato je pred tem potreben natančen okulistični pregled. Pregled zajema določitev ostrine vida, preiskavo sprednjega dela očesa z biomikroskopom ter merjenje očesnega pritiska. Za oceno izboljšanja vida z očesno operacijo je pomemben pregled očesnega ozadja. Spremljajoče okvare vidnega živca in mrežnice namreč omejujejo pričakovano izboljšanje vida. Sledi precizno merjenje dimenzij in oblike očesa ter izračun dioptrije umetne lečke, ki jo bomo pri očesni operaciji vstavili v oko. Bistvo operacije sive mrene je nadomestiti motno naravno očesno lečko (sivo mreno) s prozorno umetno lečo. Bolniki zaradi operacije sive mrene ne potrebujejo posebnih krvnih preiskav. Prav tako svetujemo jemanje očesnih in splošnih zdravil po običajnem urniku in brez modifikacij. Na operacijo oči ni potrebno priti na tešče. Očesno operacijo opravimo kot ambulantni poseg v lokalni, kapljični anesteziji (brez injekcij). Hkrati ob odstranitvi sive mrene korigiramo tudi dioptrijo.

Operacija sive mrene

Operacija sive mrene običajno traja 15 minut. Poteka v lokalni kapljični anesteziji, zato operacija ni boleča. Poseg se vrši z mikrokirurško tehniko s pomočjo mikroskopa. Po razširitvi zenice skozi majhen stranski roženični rez uvedemo v oko instrumente ter najprej odstranimo del lečne ovojnice. Sledi utekočinjenje zamotnjene očesne lečke (sive mrene) z ultrazvočno sondo. Nato v oko injiciramo novo umetno upogljivo lečko, ki ostane v očesu predvidoma vse življenje. Zaradi posebne tehnike je očesna rana vodotesna in je zato ob koncu posega ni potrebno šivati.

Vrste znotrajočesnih lečk (IOL)

Pri odstranitvi sive mrene vam bomo v oko vstavili umetno znotrajočesno lečo (IOL), ki bo praviloma v zrklu vse življenje. Želimo vas obvestiti o različnih vrstah teh lečk in vas seznaniti z možnostjo, kako doseči neodvisnost od očal po operaciji sive mrene. Tehnika operacije sive mrene je enaka oziroma se bistveno ne razlikuje glede na vrsto lečke. Pri operaciji sive mrene v Očesnem centru Preskar vedno uporabljamo kvalitetne in preizkušene materiale vodilnih svetovnih proizvajalcev. Ločimo štiri kategorije lečk: standardno enožariščno lečko in tri nadstandardne vrste lečk, skupno poimenovane Premium lečke, za katere je potrebno plačilo. Končna kvaliteta vida med različnimi lečkami je primerljiva, bistvena razlika med njimi pa je, ali za oster vid potrebujete dodatno še očala ali ne.

Enožariščna lečka iz akrilata z ustrezno UV zaščito je standardna varianta, ki jo bomo uporabili, v kolikor se ne odločite za vstavitev torične ali večžariščne lečke. Praviloma takšna lečka omogoča dober vid na daljavo, predmete v bližini pa ne zaznavamo ostro. Zato je v teh primerih za oster vid pri gledanju na blizu (npr. branju ali ročnih delih, delu z računalnikom) potrebno uporabljati očala. Pacienti z astigmatizmom pa potrebujejo očala za gledanje na daljavo in bližino.

Torična lečka se priporoča pacientom z astigmatizmom. Pacienti, ki imajo srednji ali višji astigmatizem (nosijo očala s cilindrom) bodo po operaciji potrebovali očala za daljavo in bližino, razen če se odločijo za korekcijo astigmatizma. To izvedemo z vstavitvijo torične lečke. Ta omogoča oster vid brez očal na daljavo, za gledanje na blizu pa so potrebna očala.

Večžariščno (multifokalno) lečko je potrebno vstaviti, če bi želeli biti po operaciji brez očal tako pri gledanju na daleč kot na blizu, oziroma če želite, da bo vaša odvisnost od očal bistveno zmanjšana. Za vstavitev takšne leče so primerni pacienti brez bolezenskih sprememb na očesnem ozadju ali nekaterih drugih spremljajočih očesnih bolezni. Izpolnjeni morajo biti še nekateri drugi kriteriji.

Torična večžariščna (multifokalna) lečka pride v poštev za paciente z astigmatizmom in omogoča ostrejši vid brez očal na vse razdalje.

 

Operacija z vstavitvijo enožariščne lečke je krita z zdravstvenim zavarovanjem. Če se odločite za vstavitev torične ali večžariščne (multifokalne) lečke, je potrebno plačilo. V primeru, da se interesirate za vstavitev takšne nadstandardne lečke vas prosimo, da nas o tem pravočasno obvestite in se v našem centru prijavite na dodatni predoperativni pregled, saj je potrebno individualno naročilo lečke. Zamenjava standardne enožariščne lečke za torično ali multifokalno lečko pride v poštev tudi pri pacientih, ki so bili za sivo mreno že operirani pred časom in si želijo večjo neodvisnost od uporabe očal. Za torično ali multifokalno lečko ni primeren vsak pacient, zato so pred tem potrebne posebne preiskave in specialne meritve ter izračun jakosti leče. Na osnovi pregleda in preiskav vam bomo najlažje svetovali najprimernejšo vrsto lečke za vaše oko.

Navodila po operaciji

Operacija sive mrene poteka ambulantno, zato bolniki odidejo domov takoj po posegu. Oko po operaciji ni pokrito. Zaradi anestezije in kapljic za širitev zenice je vid prvi dan praviloma še meglen. Bolniki prejmejo recept za kapljice, ki jih v operirano oko kapajo 3x dnevno 3 tedne. Prva kontrola pri očesnem zdravniku je 1-2 dni po operaciji.
Tri tedne po operaciji odsvetujemo mencanje očesa in kopanje v bazenu, sicer pa zaradi samega posega ni posebnih omejitev. Običajna opravila, gledanje televizije in branje so dovoljeni. Zaradi operacije pogosto pride do zmanjšanja oziroma spremembe dioptrije in je zato potreben predpis novih očal, razen pri pacientih, ki smo jim vstavili večžariščno lečko.