Kapsulotomija z YAG laserjem je namenjena bolnikom, ki so imeli operacijo sive mrene in je kasneje prišlo do zamotnitve lečne ovojnice.

Pri operaciji sive mrene odstranimo motno lečko, ohrani se pa lečna ovojnica, v katero se med operacijo vstavi umetno lečko. Lečna ovojnica je prozorna, sčasoma pa se lahko zamotni. To privede do slabše ostrine vida. Z YAG laserjem v motno lečno ovojnico naredimo luknjico, skozi katero zopet nemoteno prehaja svetloba.

Poseg opravimo ambulanto. Je neboleč in traja nekaj minut.

Zdravnik vas bo najprej pregledal in vam odgovoril na vaša morebitna vprašanja v zvezi s posegom. Pred posegom boste dobili v oko kapljice za razširitev zenice. Zdravnik bo nato z žarkom YAG laserja naredil odprtino v zamotnjeno lečno ovojnico. Glede nadaljnega zdravljenja upoštevajte navodila, ki vam jih bo dal zdravnik ob koncu posega.

Oko po posegu ne bo pokrito. Vid se izboljša naslednji dan. Takoj po posegu je vid še meglen, zato na dan posega ne smete sami voziti avtomobila. Bolniki prejmejo recept za kapljice, ki jih v oko kapajo 3x na dan, 1 teden. Zaradi posega ni nobenih posebnih omejitev pri aktivnostih.

Rezultati YAG laserske kapsulotomije so dobri. Večina bolnikov po posegu bolje vidi. Izjema so tisti, ki imajo pridružene očesne bolezni in zato lahko ostrina vida pri njih ostane nespremenjena.

YAG kapsulotomije praviloma kasneje ni več potrebno ponavljati.

Kapsulotomija z YAG laserjem velja za varen poseg, komplikacije pa so zelo redke. Po kapsulotomiji lahko pride do nihanj očesnega pritiska, ki se v večini primerov normalizira v tednu dni in ne vpliva na vid. Pri manj kot 1% primerov pa se lahko pojavijo oteklina mrežnice (CME), odstop mrežnice, krvavitev v oko, poškodba ali pomik očesne leče, manjša sprememba dioptrije ali očesno vnetje.