Kaj je glavkom?

Glavkom ali zelena mrena je bolezen, pri katerih pride do značilne okvare vidnega živca, najpogosteje pri povišanem očesnem pritisku.

Najpogosteje pacienti ne občutijo simptomov bolezni, dokler ni bolezen že zelo napredovala, takrat pa pride do izpadov v vidnem polju in nazadnje lahko tudi do slepote. Ko odkrijemo glavkom, je zniževanje očesnega pritiska edina možnost, s katero preprečujemo napredovanje bolezni. Začetna terapija so antiglavkomske kapljice in/ali poseg z laserjem imenovan selektivna laserska trabekuloplastika. Če je očesni pritisk kljub začetni terapiji previsok, je potrebna operacija, s katero se lahko na različne načine poveča odtok prekate tekočine iz očesa.

Selektivna laserska trabekuloplastika (SLT) je laserski poseg, katerega cilj je znižanje očesnega pritiska. V Očesnem centru Preskar jo izvajamo z aparatom OptoSLT nano (Optotek medical). SLT je po smernicah Evropskega glavkomskega združenja primerna za začetno zdravljenje očesne hipertenzije ali glavkoma z odprtim zakotjem, uporabljamo pa jo tudi kot dodatno terapijo pri pacientih, kjer kapljice ne znižajo očesnega pritiska zadovoljivo, operacija pa še ni indicirana.

SLT laserski poseg je primeren zlasti pri pacientih:

  • ki želijo biti manj odvisni od kapljic za zdravljenje glavkoma,
  • imajo alergijo na kapljice ali občutljivo očesno površino,
  • pri katerih je oteženo dajanje kapljic,
  • pri katerih samo kapljice ne znižajo očesnega tlaka na željeno vrednost ali pa ta čez dan preveč niha.

Poseg je ambulanten in neboleč. Poteka v kapljični anesteziji. Traja od 10-15 minut.

Pojavijo se redko, so prehodni in blagi (vnetna reakcija ali prehodni skok očesnega tlaka).