Laserska operacija dioptrije

To vrstni posegi so namenjeni ljudem, ki imajo sicer zdrave oči, ampak zaradi kratkovidnosti, daljnovidnosti ali astigmatizma ne vidijo ostro brez optičnih pripomočkov kot so očala ali kontaktne lečke. Cilj operacije je omogočiti oster vid brez teh pripomočkov. Za lasersko korekcijo, razen dioptrije, ne sme biti prisotnih drugih očesnih obolenj ali sprememb. Poleg tega sta glavni oviri za ta poseg lahko previsoka dioptrija, pretanka roženica, keratokonus in iregularni astigmatizem, suho oko in nekatere sistemske bolezni.

Posamezne metode laserske korekcije očesne dioptrije se med seboj ločijo glede na kirurško tehniko priprave površine roženice pred glajenjem z laserjem. V osnovi lahko vse kirurške tehnike razdelimo v tri skupini.

Vsaka od teh treh skupin ima določene prednosti in pomanjkljivosti.

Pri prvi gre za površinske tehnike, kjer se z laserjem gladi povrhnje sloje roženice. Površinski metodi sta PRK (fotorefraktivna keratektomija) ter LASEK (laserska subepitelna keratomileuza). Prednost te metode je varnost posega in manjša možnost komplikacij, slabost pa počasnejše okrevanje vida in pooperativne bolečine, ki lahko trajajo nekaj dni.

Pri drugi skupini (LASIK in Femto Lasik) pa se s posebnim nožem, imenovanim mikrokeratom ali pa femto laserjem, ustvari vzdolžni rez v samo roženico ter se zatem privzdigne zelo tanek roženični reženj. Glajenje z laserjem nato poteka v notranjih slojih roženice. Prednost je hitro izboljšanje vida, manj bolečin po posegu, slabost pa kompromitirana biostabilnost roženice in možnost poznih komplikacij.

Najmlajša pa je tretja laserska metoda ReLex SMILE. Prednost te metode je hitro celjenje in bolj ohranjena biostabilnost roženice. Slabost je nekoliko manj precizna odprava dioptrije ter omejen nabor dioptrij, ki jih je možno odpraviti ter višja cena posega.