Mnenje – Nataša Jakopin, Novo mesto

»Operacijo dioptrije sem si želela od prvega dne, ko sem pri desetih letih zaradi kratkovidnosti dobila očala, saj se nanje nikakor nisem mogla navaditi. Kljub kasnejšemu nošenju kontaktnih leč sem komaj čakala, da zaključim študij in se dogovorim za lasersko operacijo. A sledilo je veliko razočaranje, saj za operacijo zaradi pretanke roženice nisem bila primerna. Čeprav je tehnologija laserjev napredovala, sem glede možnosti operacije vedno znova dobila negativen odgovor in se pač sprijaznila, da bom celo življenje nosila kontaktne leče.

Nato pa mi je dr. Peter Preskar predstavil možnost vstavitve znotraj očesne leče EVO Visian ICL, pri kateri tanka roženica ni ovira, prav tako pa je tovrstna operacija primerna tudi za ljudi z veliko verjetnostjo pojava sive mrene, med katere žal sodim tudi sama. Od odločitve do operacije je minil le dober mesec. V Očesnem centru Preskar sem najprej opravila temeljit pregled z meritvami, čez en mesec pa sta v razmaku dveh dni že sledili operaciji vsakega očesa posebej. Potekali sta presenetljivo hitro – v očesnem centru sem bila z vsemi pripravami vred le kakšno uro, v operacijski dvorani pa le okoli 10 minut – in popolnoma neboleče, vid pa je bil že zvečer zelo dober, naslednje jutro pa tako na daleč kot na blizu odličen, kar se je potrdilo tudi na kontrolnih pregledih. Razen bleščanja, kadar sem v temnejših razmerah pogledala proti svetlobi, in intenzivnejšega dela oči zaradi privajanja na nove razmere – oboje se je ublažilo v nekaj dneh – nisem imela nikakršnih stranskih učinkov oziroma težav.

V Očesnem centru Preskar so mi dolgoletno željo po odpravi dioptrije izpolnili s profesionalnim, prijaznim in učinkovitim pristopom, ki je dal odlične rezultate. Še sedaj težko verjamem, da so po le tednu dni bolniškega dopusta in enemu mesecu jemanja kapljic kontaktne leče in očala le še spomin in da lahko končno plavam pod vodo z odprtimi očmi ter se brezskrbno potapljam s hčerkama.«

Vrsta operacije: Vstavitev EVO Visian ICL lečke
Datum operacije: 29.6.2020, 1.7.2020