Starostna degeneracija makule je bolezen, kjer se pojavijo spremembe na očesnem ozadju, v makuli (rumena pega), ki je odgovorna za dobro centralno vidno ostrino. Bolezen povzroča starejšim ljudem težave predvsem pri branju. Vzroka ne poznamo, je pa pogostejša pri starejših. Edini klinično dokazan rizični faktor je kajenje, verjetno pa imajo vpliv tudi genetsko nagnjenje, povišan krvni tlak, povečana izpostavitev sončnim žarkom in pomanjkanje mineralov, vitaminov ter antioksidantov v prehrani. Bolezen okvari centralni vid, ne vodi pa do slepote.

Poznamo 2 obliki, suho in vlažno degeneracijo.

1. Pri suhi obliki, ki je pogostejša, vidimo na očesnem ozadju rumene depozite. Da upočasnimo napredovanje bolezni priporočamo jemanje zaščitnih vitaminskih tablet. Pomembno je zgodnje odkrivanje sprememb na ozadju, zato je smiselno, tudi če še nimate težav, opraviti pregled pri naših specialistih 1x letno.

2. Vlažna oblika je hujša in redkejša, pojavi se pri 10 – 15 % vseh primerov starostne degeneracije. V makuli vidimo spremenjene žile, ki povzročajo oteklino in krvavitve. Pešanje vida pri tej obliki je hitro in lahko nastopi v nekaj tednih. Pri napredovalih oblikah se lahko pojavijo brazgotine, ki vodijo v nepopravljivo slab vid. Ob svežem poslabšanju vida pride v poštev nekaj oblik zdravljenja: termalna laserska terapija, fotodinamična terapija ali injekcije zdravila anti-VEGF v oko.

Amsler test

Pri bolnikih s starostno degeneracijo rumene pege svetujemo, da doma opravljajo samotestiranje vida z Amsler mrežo. Priporoča se, da se test opravi v dobro osvetljenem prostoru. Mrežo namestimo na razdaljo 30 – 40 cm stran od obraza. V kolikor imate očala za bližino, test opravite z njimi. Pri testiranju morate videti celotno mrežo. Opazujte točko v sredini mreže.

Če je katerokoli področje mreže popačeno (npr. valovito, zamegljeno, bolj belo), je to lahko znak starostne degeneracije rumene pege.